dimarts, 9 de juny del 2015

Del papir a l'hipertext. Christian Vandendorpe.


 


                                         Severalsport.blogspot.com
 
Cadascú sap avui que no es llegeix un hipermedi: es navega per ell, es surfeja
                                                                Christian Vandendorpe. Del papir al hipertext.
 
Christian Vandendorpe fa un assaig sobre les mutacions del text i la lectura que ha provocat l'ús de l'ordinador, que amb les noves tecnologies ha revolucionat la manera en que la nostra societat crea, emmagatzema i transmet el saber i el coneixement. L'autor va escriure aquest assaig amb l'ajuda d'una eina d'edició hipertextual i només en l'etapa final de la redacció les pàgines es van  integrar en un processador de text.
 
Navegar per Internet proporciona una experiència diferent de la lectura d'un llibre o d'un diari ni tampoc llegim de la mateixa manera una novel·la que un hipertext. El llibre posseeix una funció totalitzadora i pretén saturar un camp de coneixements i en canvi l'hipertext invita a la multiplicació d'hipervincles amb la voluntat de saturar les associacions d'idees.
 
Cadascú sap avui que no es llegeix un hipermedi: es navega o es surfeja per la web. La navegació suposa un desplaçament estimat en un entorn "no abalisat" sense referències estables. Es pot dir doncs que el navegant està llegint. Evidentment sí, però d'una manera diferent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada